Wij moeten spreken omdat de doden dat niet meer kunnen

Pater Titus

In ontwikkeling
GenreDrama Oorlogsfilm Rating
Taal Nederlands
Kijkwijzer Release 26 Juli 2017

Wij moeten spreken omdat de doden niet meer kunnen!

Titia, 91 jaar oud, vertelt onbewogen dat ze Titus Brandsma zijn wens in vervulling heeft laten gaan. Je hebt altijd een keuze in je leven en die bepaal jezelf.

1942
De Duitsers houden Pater Titus Brandsma al een tijdje in de gaten en hebben schoon genoeg van zijn opruiende Anti-Duitse activiteiten. Hij wordt van de kansel gehaald in het klooster van Nijmegen en gearresteerd.

Titus heeft zijn eigen waarheid tegen het Nazisme die hij trouw blijft en houdt voet bij stuk als hij vriendelijk wordt verhoord door SS-er Hardegen.

In kamp Amersfoort ontmoet hij talrijke medegevangenen waaronder Dominee Jo Kapteijn. Hij is alles en iedereen tot steun hoewel zijn eigen gezondheid door dysenterie zienderogen afneemt. De maagproblemen die hij als kind al had worden hem bijna fataal. Hij is onophoudelijk aan de schijt en kramp doet hem regelmatig in elkaar storten. Jo bekommert zich over Titus. Een hechte vriendschap tussen de 2 mannen is dan een feit.

Op Goede Vrijdag organiseert Titus samen met Jo een meditatie voor de hele barak waarin het lijden van Jezus centraal staat. Is het een voorbode over zijn eigen leven? De menigte luistert ademloos naar de mystieke woorden van Titus. Een medegevangene verraad de meditatie!

Pater Titus wordt overgeplaatst naar Dachau omdat hij de samenkomst niet had mogen organiseren. Jo wordt gezien als zijn bloedbroeder en mededader. Aan elkaar vastgeketend worden ze in de treinwagon gestopt.

Titus zijn geestelijke toestand verslechterd gedurende de reis. Hij begint te beseffen dat hij Dachau niet zal overleven. Waarom hebt gij mij verlaten? Titus hallucineert en droomt steeds vaker, mede door honger en ellende. In zijn gedachten brengt Jezus uiteindelijk rust.
Nada Ta Turbe – laat je niet van de wijs brengen…Titus.
Sta voor je idealen!

In Dachau aangekomen worden Jo en Titus gescheiden van elkaar. Kaalgeschoren en met een nummer getatoeëerd op de arm bekijkt Titus de uitzichtloze situatie. Titus ziet overal lijken liggen en mensen gaan als beesten tegel elkaar tekeer. Het is de hel op aarde.

Rafael, een jonge geestelijke uit Nederland, vangt Titus op en brengt hem wegwijs in de dagelijkse bezigheden. Ze moeten elke dag hard werken, weer of geen weer op de akkers kilometers verderop. Rafael is de hele dag geobsedeerd door eten!

Titus wordt ziek door het weinige en slechte voedsel en heeft grote open wonden aan zijn voeten. Om niks wordt hij regelmatig in elkaar geslagen. Rafael brengt hem dan naar de ziekenbarak waar hij de jonge verpleegster Titia leert kennen. Ze verpleegt hem zo goed als het kan en Titus maakt haar wegwijs in de leer.

Titus moet van de kamparts een medisch experiment doorstaan en meer dan 20 pillen tegelijk slikken. Titus vertelt de kamparts van zijn maagproblemen en weigert. Hij wordt afgevoerd en gruwelijk gemarteld. Titus bidt.. “ze weten niet wat ze doen heer, vergeef het ze!”

De kamparts onderzoekt Titus en zet hem op een dodenlijst, er zijn te weinig bedden. Er worden meer gevangenen binnengebracht en Verpleegster Titia mag de keuze maken wie (nog) blijft leven. Ze probeert het leven van Titus zo lang mogelijk te lengen dit zeer tegen de zin van de kamparts.

Titus geeft troost.
Titus geeft haar een kruisje op het voorhoofd. Ze wast Titus nog eenmaal voor ze de dodelijke injectie prepareert.. “Zie ik er goed uit voor de lieve heer, meiske?”

Slechts 37 dagen hield Pater Titus Brandsma het vol in Dachau als hij sterft op 61 jarige leeftijd op 26 Juli 1942.

Jo Kapteijn stierf enkele weken later.

Rafael heeft Dachau overleefd en stierf aan overgewicht in 1981

Heden
Titia; ”Toen was ik jong, nu ben ik oud maar ik moet blijven spreken omdat Pater Titus dat niet meer kan.”

 

Pater Titus Brandsma is een film met het thema drama/oorlog.

Op de 75ste sterfdag van Titus Brandsma zal de release plaatsvinden, te weten op 26 juli 2017

Oorlogsdrama voor de doelgroep 12+
‘Wij moeten spreken omdat de doden dat niet meer kunnen’
Bioscoopfilm i.s.m. Gemeente SúdWestFryslân, KRO, Titus Brandsma Museum, Fries Filmfonds e.a. over de laatste weken van Pater Titus die omkwam in het concentratiekamp Dachau in 1942.

Logo KRO-RKK