Peerd van Ome Loeks

In ontwikkeling
GenreAvontuur Rating
Taal Nederlands

Het is rond 1900.
Op de Drafbaan van Groningen -het Stadspark zijn de wekelijkse draverijen.
Een grote menigte is op de been en enthousiast als de schimmelhengst Appelon wint met een neuslengte. Zijn pikeur/eigenaar Loeks van Hemmen is uitgelaten en roemt zijn paard overdreven. “..Loeks wint de Guden Zweep oek volgend maand”, zegt ie tegen een ieder die het wil horen (hij gebruikt zijn eigen naam – 3e persoonsvorm – in bijna elke zin zoals Geile Geert in BZV).

De Stalknecht Bareltje, een lief paarden-/Penny meisje van bijna 18jr heeft ontzag en angst voor het briesende paard, die steigert en trapt tijdens de huldiging op het Stadspark. “..Niet bange zijn”, schreeuwt Loeks haar toe. “..dat voelt een peerd van Loeks”.

Loeks is eigenaar van Café/Stalhouderij De Slingerij. Hij geeft nog maar ‘s een rondje aan de stamgast Heerco, die er na de koers een pintje drinkt.

Loeks zwetst en zegt dat zijn paard met de beste mee kan in het land. De mensen vinden dat maar grootspraak en Heerco lacht hem uit. Ome Loeks draaft door… Hoogmoed komt altijd voor de val.

Waar is Bareltje vraagt Loeks zich af. Appelon is toch allang op stal en verzorgd. Loeks gaat een kijkje nemen achter het Café in het stalgedeelte. Daar staat Bareldje doodsbang met een briesende en met ontblote tanden agressieve Appelon voor zich. Ze staat helemaal klem tegen de wand gedrukt en kan geen kant op.

Huilend snikt ze dat hij haar er niet meer uitlaat. Loeks pakt snel een riek en probeert het gekke paard weg te jagen bij Bareldje vandaan. Appleon bijt en slaat als een wilde. Hij raakt Loeks tegen de schouder.

Loeks wordt loeikwaad. Dan raakt Loeks het paard plots vol in de nek met zijn riek. Het doorboord Appelon die zwaar gewond terugdeinst. Bareltje is gered maar het paard stort even later ter aarde. Het dier bloed hevig en sterft een vreselijke dood.

De volgende dag wordt het dode dier door een Belgisch trekpaard uit de stal gesleept. Omstanders kijken toe, Heerco lacht hard en een groepje jongeren begint sarcastisch een liedje te zingen;
“Peerd van Ome Loeks is dood, Loeks is dood, Loeks is dood
Peerd van Ome Loeks is dood, hartstikke dood
Guster nog goud gezond, draafde it Stadspark rond
Peerd van Ome Loeks is dood,harstikke dood!”
Ome Loeks slaat hartstikke hard de deur dicht.

Teaser Peerd van Ome Loeks