Peerd van Ome Loeks

Afgerond
GenreAvontuur Rating
Duur 17 minuten Taal Nederlands
Release September 2020

Een schilderij van Kunstschilder Hero Muller komt tot leven in een filmisch (animatie/live action) experiment. Terug in de tijd.

Op de Drafbaan van Groningen ‘het Stadspark’ worden regelmatig spannende draverijen verreden. Er is dan altijd een flinke menigte op de been en zeker als de schimmel Appelon van praatjesmaker Loeks van Hemmen (Albert Secuur) in de baan komt is het enthousiasme groot.

De stalhulp Bareltje (Sarah Lukken) kan steeds minder haar draai vinden in het hoge Noorden. Ze wil daar weg met haar grote liefde, de zoon van Loeks, Lucas Junior (Nick Kamerling). Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

“Je moet altijd je dromen najagen junior”, vindt Bareltje, “niet leven in angst, we gaan naar Amerika ..wij samen”. Maar Lucas junior zit onder het juk van zijn vader. Die bepaalt zijn leven vooralsnog. “Eerst de Gouden Zweep winnen”, zegt ie, “…dan zien we wel weer verder.”

Het loopt natuurlijk allemaal anders in dit bekende legendarische, gruwelijke, niet op waarheid gebaseerde volksverhaaltje uit Groningen.

Het is bovendien een knipoog naar het genre van Alfred Hitchcock die een inspiratiebron vormde tot dit shortfilm-experiment van Filmmaker Steven de Jong.

 

IN COMBI – TEVENS TE ZIEN DE LAATSTE SHORTFILM MET

RENSE WESTRA (1946-2015) IN DE HOOFDROL

“FRANS FROLIJK MET EEN F”

Teaser Peerd van Ome Loeks

Video's