Gebaseerd op waargebeurde feiten

Grutte Pier – Leaver dea as Slaef

In ontwikkeling
GenreHistorisch drama Rating
Duur 115 minuten Taal Nederlands
Kijkwijzer Release 27 Oktober 2022 - sterfdag 502 jaar geleden

GRUTTE PIER
Leaver dea as Slaef (liever dood dan slaaf)

“GRUTTE PIER” vertelt het magische verhaal van Friese klei grond. Bodem waar zoveel bloed is verspild, zoveel mensen het leven lieten voor vrijheid, zoveel geest in de aarde zit dat het tot de dag van vandaag voelbaar moet zijn.

Natuurlijk is dit het levensverhaal van de Friese vrijheidsstrijder Pier Gerlofs Donia, geboren in 1480, overleden in Sneek 1520. Maar het is ook het verhaal van de Slag bij Warns (of beter gezegd: die bij Stavoren) waar in 1345 veel doden vielen maar de Friese onafhankelijkheid ten opzichte van de Hollanders werd bevochten en gewonnen. Het is het verhaal van vandaag; hoe burgers van dit gebied zich nog altijd niet de wet laten voorschrijven door heersers uit het Westen of het Zuiden.

Grutte Pier

Hoe hij niet ontkwam aan de geest uit deze aarde. Een geest die mensen opdraagt zich niet te laten knechten door volk van ver. Pier, sterk als een os, brede schouders, twee meter 10 lang en een woeste zwarte baard. Zoon van een hardwerkende boer met een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

1510

Pier leeft in een tijd waarin elke opstand de kop in werd gedrukt met een legertje van huursoldaten, op de been gebracht door de Hertog van Saxen. Een huurleger dat uiteindelijk besloot om voor eigen rechter te spelen. Ze beroofden de onderdrukte burgers voor een bonus op hun wedde. En zo kwamen ze ook op de boerderij van Pier. Daar vermoordden ze zijn vrouw en zijn kinderen…

Grutte Pier had altijd zijn woede, zijn enorme kracht en drift weten te onderdrukken. De liefde voor zijn vrouw Rintsje, zijn lieve kinderen, het prachtige land zorgden er voor dat hij de rust in zijn kop wist te bewaren.

Maar als ze eenmaal deze vuige aanslag leveren op dat wat hem lief was.. kolkt het bloed op uit de drassige grond. Dan roepen de geesten van 1345 hem op om wraak te nemen. Dan grijpen de elementen van het Friese land hem beet en besluit hij om zijn land, dit gebied, te bevrijden van alles dat maar denkt de baas te kunnen spelen.

“Grutte Pier” is een episch verhaal. Het vertelt hoe een goed en optimistisch mens verandert in een kwaadaardig monster; hoe elke vorm van zonlicht en vrolijkheid kan verdwijnen als het duister van de ziel wordt aangesproken; hoe een diepgeworteld verlangen naar vrijheid en onafhankelijkheid een mens ook harteloos en onvoorwaardelijk kan maken.

De kracht van grond, de kracht van de geest, de kracht van het bloed… samengebracht in een mythisch epos dat meer is dan een biografie. Een ode aan het land Fryslân dat voor vrijheid vocht en nog vecht en daartoe soms het duister van de mensenziel moet aanspreken.

Leaver dea as Slaef

 

Dick van den Heuvel

Steven de Jong

 

Wordt mede-eigenaar / ambassadeur van Grutte Pier

Bekijk hier de brochure speciaal voor investeerders en strijd mee met Grutte Pier.

Video's